ALKMAAR - Op 3 april is in Alkmaar in samenwerking met Artiance het concertHet Oorlogselftal te horen. In deze productie van het Nachtlicht Ensemble staan de levens centraal van voetballers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verhalen over onder meer sportjournalist Han Hollander, Ajacied Eddy Hamel en Feyenoorder Joop van der Heide zijn gebaseerd op onderzoek van sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Er is hiervoor een speciale website gelanceerd: www.oorlogselftal.nl.
Op 21 april 1940 speelde het Nederlands elftal in het Olympisch Stadion zijn laatste thuiswedstrijd vóór de Duitse inval. Han Hollander verzorgde namens de AVRO-radio het rechtstreekse verslag. Op 12 mei 1946 speelde het Nederlands elftal in het Olympisch Stadion zijn eerste thuiswedstrijd ná de Bevrijding. Han Hollander was er niet meer bij, want samen met zijn vrouw Leentje Hollander-Smeer werd hij op 9 juli 1943 vermoord in Sobibor.
De legendarische sportjournalist Hollander was één van de duizenden oorlogsslachtoffers in het Nederlandse voetbal. Zijn naam staat daarom op het KNVB-monument, dat in 1949 werd onthuld, samen met nog 2211 andere omgekomen voetballers uit heel Nederland en Nederlands-Indië. Sinds enkele jaren doet sporthistoricus Jurryt van de Vooren onderzoek naar deze voetballers, te volgen op de website Voetbalmonument.nl.
“Goal! De Belgische achterhoede aarzelde even, wat voldoende was voor Smit om zich er van tien meter afstand tussen te werpen en dan ineens onverwacht in het uiterste hoekje en onhoudbaar voor de doelman de bal in het net te kogelen.” --- Han Hollander, 21 april 1940 in het Olympisch Stadion.
Het Oorlogselftal
Het Nachtlicht Ensemble heeft deze vergeten persoonlijke verhalen verwerkt in de concertreeks Het Oorlogselftal. Dit is een jong ensemble dat de grenzen binnen de muziek opzoekt. De verschillende achtergronden, zowel jazz als klassiek, worden gecombineerd. Het Oorlogselftal wordt daarmee een ontmoeting tussen muziek, sport, geschiedenis en herdenken.
Op 19 maart gaat Het Oorlogselftal officieel in première in Emmen, in samenwerking met Harmonie Euterpe. Naast Han Hollander is hierin ook aandacht voor onder meer Eddy Hamel van Ajax, die werd vermoord in Auschwitz, en Feyenoorder Joop van der Heide, die werd opgepakt tijdens de Razzia van Rotterdam om een half jaar later zijn eigen stad te bevrijden, op 8 mei 1945. Deze werken zijn gecomponeerd door Tijmen van Tol, Chris Muller, Oene van Geel, Tom Koudijs en Xander Benham. Daarnaast speelt het ensemble met lokale muziekverenigingen nieuwe, samen gecreëerde mini-composities over lokale voetbalverhalen uit de oorlog. Die verhalen uit de eigen regio staan nu al op www.oorlogselftal.nl.
Het Nachtlicht Ensemble treedt ook op in Maasbracht, Utrecht, Alkmaar, Sneek, Wageningen en Amsterdam - eveneens in samenwerking met plaatselijke muzikanten. Zo zijn er bij elk concert andere lokale voetbalverhalen uit de Tweede Wereldoorlog te horen.
“Op 28 maart zijn we gevlucht naar Holland. Zaterdag voor Pasen waren we in Enschede aangeland en daar werden we bevrijd door de Engelsen. Vandaar zijn we gegaan naar Vorden, lopende. Daar hebben we ons aangesloten bij de Canadezen. Ik ben daar in dienst gekomen als schilder.” --- Joop van der Heide, 9 mei 1945 in Rotterdam.
Concerten
19 maart - Emmen | i.s.m. Harmonie Euterpe (dubbelconcert)
20 maart - Maasbracht | i.s.m. Fanfare Eensgezindheid Maasbracht
27 maart - Utrecht | i.s.m. De Utrechtse Muziek School
3 april - Alkmaar | i.s.m. Artiance, Centrum voor de Kunsten
16 april - Sneek | i.s.m. Kunstencentrum Sneek
24 april - Wageningen | i.s.m. Stedelijke Muziekvereniging "De Harmonie"
4 mei - Amsterdam | Nationale Sportherdenking
Het Oorlogselftal is mede tot stand gekomen door het Fonds voor Cultuurparticipatie, de provincie Drenthe, de gemeente Utrecht, het K.F. Hein Fonds en de gemeente Wageningen.
De themawebsite is www.oorlogselftal.nl
Voor meer informatie en ticketverkoop: www.nachtlichtensemble.nl