ALKMAAR - Het was spannend tot het laatste moment: welke toneelvoorstelling wordt door het Alkmaarse publiek het hoogst gewaardeerd? Op een schaal van 1 tot 10 verdienden vrijwel alle 28 toneelvoorstellingen van het afgelopen seizoen een 9. Goed nieuws dus voor de makers: toneel wordt zeer goed ontvangen in Alkmaar! Nasrdin Dchar scoorde een 9,9 en mag zich de winnaar van de tweede TAQA Theater De Vest Toneel Publieksprijs noemen.

Ruim 880 van de 1470 bezoekers brachten in theaterseizoen 2021-2022 hun stem uit op deze Publieksprijs. Gemiddeld waardeerde het publiek de toneelvoorstellingen met een 9. Een zeer hoge score! Ruim 140 bezoekers brachten hun stem uit op de winnende productie van Nasrdin Dchar. Na afloop van de in totaal ruim vijf uur durende theateravond liep het publiek afgelopen 28 mei zwaar onder de indruk naar buiten. “Deze familiekroniek is een reis door de tijd, een kennismaking met de familie Dchar, een ode aan migratieverhalen en een blik op een veranderende samenleving. Voor mij een enorme uitdaging. Voor het publiek hopelijk een onvergetelijke ervaring”, aldus Nasrdin.

OUMI, DAD en JA
Op één avond speelde Nasrdin in De Vest zijn drie hitvoorstellingen ‘OUMI’, ‘DAD’ en ‘JA’. In de pauzes tussen de voorstellingen kon het publiek genieten van heerlijke hapjes en drankjes. Nasrdin vertelt in deze familiekroniek op ontwapenende manier over de belangrijkste mensen in zijn leven: zijn moeder, zijn vader en zijn vrouw. Hij neemt het publiek mee in zijn leven; zijn zoektocht als zoon van Marokkaanse ouders in Nederland, zíjn land. Deze familiekroniek is een driedelige voorstelling over loyaliteit, over je plek vinden en natuurlijk over de liefde. Drie intieme verhalen, eerlijk en met humor gebracht, om een groter verhaal te vertellen.

In 'OUMI' (vertaald: mijn moeder) speelt Nasrdin zijn moeder en met haar een hele generatie Marokkaanse vrouwen. “Een verhaal van herinnering, verwondering, weemoed en veerkracht - ontwapenend en fris,” aldus de Volkskrant.

In 'DAD' (vader) speelt Nasrdin zijn vader en gaat hij de dialoog met hem aan. Daarnaast staat hij stil bij zijn eigen vaderschap. Een voorstelling over generaties. Over emigratie. Over toen, nu en straks. “DAD van Nasrdin Dchar gaat ons allemaal aan,” NRC.

In 'JA' toont Nasrdin hoe hobbelig het pad van de liefde kan zijn. Hij vertelt het verhaal van de liefde tussen hem en zijn vrouw Amy. Een reis langs continenten en culturen, zijn eigen zoektocht naar volwassenheid en vooral naar de liefde en de verbinding. “Een belangrijke en heerlijke voorstelling,” schreef Trouw in haar vijfsterrenrecensie.