ALKMAAR - In 1539 verbood de vorst van Beieren het bierbrouwen in de zomer. De vuren onder de ketels in het droge zomerveld vormden een gevaar voor brand. De mensen van Beieren hielden echter te veel van hun bier om zo lang zonder te kunnen. Ze brouwden elk jaar in maart een lang houdbaar bier. Met meer hop, meer alcohol en meer zuren. Dit noemden ze maartbier, Märzen.
De vaten bewaarden ze in grotten en diepe kelders. Zo bleven ze koel. Bovenop de kelders plantten ze een paardenkastanjeboom die met zijn dikke bladerdak de grond nog eens extra tegen de zon beschermde.
Elk jaar brouwden de boeren en bakkers van Beieren hun lentebier en dronken er gedurende de zomer van. Tot op een dag de toenmalige vorst van Beieren, Ludwig de eerste, met Therese van Saxe Hildeburghausen wilde trouwen. Ze gaven een groots huwelijksfeest op een enorm weiland in de stad München. Behalve gebraden Hendl (haantjes) en vette Weisswurst mocht op zo’n feest het bier natuurlijk niet ontbreken. Waar moest het vandaan komen? De nieuwe oogst was nog lang niet geschikt om van te brouwen.
De mensen van Beieren openden de kelders onder hun weilanden en rolden er vaten uit. Op naar München! Tijdens het feest in de stad dronken de duizenden aanwezigen vele vaten van het Märzenbier leeg. Het werd zo’n succes dat men besloot dit feest vanaf dat moment elk jaar te houden. In de jaren die volgden werd het Oktoberfest Märzen wel aangepast aan smaak en techniek maar bleef het in essentie hetzelfde bier.
De brouwers te Arcen wilden dat legendarische bier natuurlijk ook graag eens brouwen. Ze creëerden een eigen variant, ons huidige Lentebock. Na het geproefd te hebben vonden ze het zonde om tot oktober te wachten met zo’n lekker fris lentebier. En zo werd het traditionele Oktoberfesten bier in Nederland het ideale bier om de Lente mee te vieren.
Code Goudgeel bij de Alkmaarsche Bokkentocht
Zaterdag 31 maart begint in Alkmaar weer het bokbierseizoen en ook dit keer zal het weer een groot feest worden. In 6 cafe's, verspreid over de kaasstad, zullen in totaal 18 verschillende lentebieren te verkrijgen zijn. Omdat er steeds meer heerlijke variaties bieren gebrouwen worden is het aanbod uitgebreid met andere soorten, frisse lentebieren. Elk cafe schenkt weer minimaal 3 verschillende uit de tap of uit fles van kleine of zeer kleine brouwerijen tot zelfs brouwerijen uit het buitenland. Vast staat dat de meeste bieren niet snel in supermarkten te vinden zijn.
Als men dan alle 6 cafe's heeft aangedaan en in elk hiervan een stempel heeft bemachtigd kan men bij het 6e cafe de volle stempelkaart inruilen voor een leuk presentje. De stempelkaarten zijn gratis af te halen bij de 6 deelnemende cafe's. De Alkmaarsche Bokkentocht kan verreden worden tussen 15:00 en 24:00. Tijd genoeg dus om Cafe Scaramouche, Cafe Sowieso een goed idee, Cafe Bruintje, Proeflokaal De Kleine Deugniet, Gunnery's Irish Pub en Bar Nico allemaal te vereren met een bezoek. Zoals elke editie maakt het ook deze keer niet uit bij welk cafe er begonnen of geëindigd word. Wilt u familie en vrienden uitnodigen om mee te doen of laten weten dat u meedoet? Dat kan op: www.facebook.com/alkmaarschebokkentocht