Beleggen en investeren hebben veel overeenkomsten. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen, waardoor de twee eigenlijk niet door elkaar gebruikt moeten worden. In deze column bespreek ik de belangrijkste verschillen.
Waarmee?
Beleggen doe je met geld. Investeren kan met meer dan dat: je kunt geld maar ook tijd, kennis of mankracht investeren. Wanneer je met geld investeert, is het instapbedrag meestal een stuk hoger dan bij beleggen. Daarom kun je bij beleggen bijvoorbeeld wel met een klein bedrag beleggen in een vastgoedfonds, maar geen pand aankopen.
Waarvoor?
Bij beleggen is het doel eigenlijk altijd financieel rendement. Bij investeren ook, maar meestal is dat slechts een onderdeel van het doel. Je kunt bijvoorbeeld investeren in een jong bedrijf, waardoor je naast het maken van winst ook betrokken bent bij het bestuur en tijd en moeite steekt in de ontwikkeling van de zaak. Financiële winst is dan niet meer het enige doel.
Wie?
In principe kan iedereen met een spaarbuffer beleggen. Investeren gaat meestal om grotere projecten. Dat wordt daarom niet altijd door particulieren gedaan, maar bijvoorbeeld door bedrijven of grotere organisaties.
Hoeveel invloed wordt er uitgeoefend?
Wanneer er wordt belegd wordt er meestal geen invloed uitgeoefend. Koop je bijvoorbeeld één aandeel van Apple of Amazon, dan zul je niet uitgenodigd worden om mee te denken over belangrijke beslissingen. Investeer je echter een groot bedrag in een nieuw bedrijf, dan zul je waarschijnlijk meer te vertellen hebben.
Hoe kun je investeren?
Je kunt op verschillende manieren investeren. Je kunt allereerst investeren in vastgoed: je koopt een pand, knapt het op en verhuurt het. Bij zo’n investering is het instapbedrag hoog en je vermogen is niet gespreid.
Bij investeren is er meestal minder spreiding: je koopt bijvoorbeeld één pand of je bent betrokken bij één startup bedrijf.
Hoe kun je beleggen?
Je kunt beleggen door aandelen, obligaties, ETF’s of andere beleggingsproducten te kopen. Dit kun je zelf doen via een broker, of je kunt het laten doen bij een vermogensbeheerder. Je stort dan geld op je beleggingsrekening en bepaalt hoeveel risico je wilt lopen. De vermogensbeheerder neemt vervolgens het werk voor je uit handen.